Wednesday, 14 December 2016

Kenapa Perlu Berjimat Cermat Dalam Keadaan Ekonomi Sekarang

Perlu ke berjimat? Ini soalan nak kena lempang kan. Memang la perlu. Kalau ada duit 4-5 almari pun boleh habis tau kalau dok joli sakan je.

Dengan nilai duit yang makin rendah ni, masihkah kita terlena akan situasi di sekeliling kita? Bangun bangun.

Saya yang berada di klang valley ni memang terasa perit jugak. Habis bulan habis gaji. Kalau tak asingkan siap siap memang tak nampak saving kat mana.

Umur muda yang baru bekerja tu, sila fikir panjang kalau nak setiap 2 bulan tukar phone. Kita memang takkan terkejar dengan teknologi sekarang. Pepatah ada kata 'biar pape asal bergaye'. Macam tu lah kita kalau dok syok sendiri aje.

Saya tidak obses dengan hand beg, baju dan make up. Jadi saya boleh banyakkkk save kat situ. Tukar hanya perlu sahaja. Kalau tak, memang pakai sampai lunyai lah.

Saya juga tak obses dengan phone. Pakai mana yang ada sahaja. Asal sesuai boleh buat bisness, jalan terus.

Simpanan untuk anak anak nak belajar perlu ada. Simpanan untuk emergency juga perlu ada.

Kalau nak berbelanja, pastikan yang perlu sahaja. Lebihkan kepada pembelian aset macam rumah dan tanah. Harga sekarang memang mencanak naik.

Sekian sahaja nasihat dari kakak yang dah umur 4 series ni..hi hi

Tapi kalau nak berbelanja beli Shaklee takpe. Itu satu keperluan. Badan perlu sihat untuk keluar mencari nafkah kan.

Boleh call no kat bawah ye.

012-9279307

012-9279307

012-9279307