Friday, 9 June 2017

Kenapa Kena Jaga Makan, Bersenam dan Makan Supplemen

Kat Malaysia ni banyak sangat makanan yang sedap sedap. Nak nak kalau bulan puasa kan. Macam macam makanan ada dijual kata pasar ramadhan. Dengan kuih taik itik, jala mas, murtabak singapore. Amacam, dapat bayangkan tak.

Tapi kena ingat ye, jangan pulak bila dah telan macam macam makanan yang manis dan berminyak tu, tiba tiba rasa bersalah kat badan sendiri. Terus telan supplemen dengan harapan boleh buang segala kolesterol dan toksin dalam badan.

Life style yang sangat bagus dan perlu diikuti adalah makan makanan seimbang. Maksudnya pernah tak nampak piramid makanan yang selalu kita tengok kat tv atau kat hospital.

Group makanan yang macam mana yang perlu dilebihkan, dan group makanan yang macam mana perlu dikurangkan.

Dah tu kena jugak bersenam. Jangan ingat jaga makan je cukup. Nehe nehe.

Pernah dengar tak tulang kita ni lagi banyak aktiviti fizikal yang kita lakukan, tulang kita jadi makin kuat. Bukan makin mereput ye. Sebab tu orang yang selalu kerja duduk depan pc je dan kurang bersenam cepat sakit belakang.

Bila dah makan makanan seimbang dan bersenam, barulah boleh tambah dengan suplemen. Kenapa? Sebab nak tambah lopong lopong vitamin yang kurang kat badan tu.

Bila dah makan makanan seimbang, harus sentiasa ingat, sayuran dan juga binatang ternakan zaman sekarang dah tak macam dulu.

Walaupun kita kata makan sayur organic, tanah untuk menanam tu dah penuh dengan toksid. Belum lagi dikira dengan air untuk menyiram tanaman. Takkan lah mereka siram dengan air tapis kot.

Binatang ternakan terutamanya ayam, semua dah tahu ayam memang disuntik untuk mempercepatkan proses pembesaran. Kita telan jugak.

Tambahan lagi dengan kita jugak terdedah dengan persekitaran tak sihat yang boleh merosakkan sel sel badan. Macam asap kenderaan, asap kilang, asap rokok dan macam macam lagi lah.

Bukannya saya suruh tanam sayur dan ternak ayam sendiri. Kita dah tau memang tak mampu nak buat semua tu.

Bila kita dah makan makanan seimbang, dan bersenam secukupnya paling kurang 3 kali seminggu dengan masa setiap senaman 30 minit, maka kita tambahkan juga dengan makan supplemen untuk lengkapkan keperluan badan.

Semoga kita semua sihat selalu.

#tsunamishaklee
#pengedarshakleeampang
#pengedarshakleekajang

Kesan Vitamin C Pada Kulit

Makin meningkat umur, keadaan kulit pun seiring dengan peningkatan umur.

Percayakah korang yang ketidak cukupan nutrisi jugak boleh memberi kesan pada kulit.

Bukan sahaja nutrisi, corak pemakanan jugak bagi kesan pada kulit badan. Kalau dah bedal karbo dan daging merah memanjang, memang tau dah kan kesannya camne. Bukan sahaja kulit, malah boleh jugak bagi kesan negatif pada organ badan.

Persekitaran dan jugak gaya hidup yang tak sihat jugak sangat mempengaruhi keadaan kulit kita. Makin tak seimbang, makin cepat lah kedutnya keluar. Pernah tak nampak orang yang sentiasa stress, umur 40an dah dianggap umur 50an.

Yang ambik vitamin c mencukupi memang sangat membantu mengurangkan kesan kesan kedut pada kulit terutamanya di muka.

Tapi saya sangat suka jus resveratrol. Membantu memperbaiki sel sel sehingga ke peringkat DNA. Maka sudah tentu makin awet muda la saya kanπŸ˜‰.

#tsunamishaklee
#pengedarshakleeampang
#pengedarshakleekajang

Destinasi Impian Seorang Pengedar Shaklee Ampang

Destinasi impian.

Saya ni bukan jenis yang suka travel. Lagi suka dok di rumah sebab bila dah seharian bekerja, ada masa cuti je nak berehat hilangkan lenguh badan. Nasib baik sekarang dah jumpa ostematrix, lenguh lenguh badan dah kurang sangat.

Setiap orang ada destinasi impian masing masingkan. ikut bajet dan keinginan. Impian saya dalam masa terdekat adalah nak menunaikan umrah ke Tanah Suci. Nak bawak anak anak sekali.

Memang itulah impian setiap umat islam. Nak tengok Kaabah yang merupakan kiblat dalam menunaikan solat.

Nak ziarah ke tempat tempat bersejarah, nak ziarah ke tempat kesan kesan perjuangan yang ditinggalkan oleh Rasulullah s.a.w.

Yang paling utama nak menambahkan keimanan di dada kami sekeluarga. Betapa beruntungnya kita dilahirkan sebagai umat Nabi Muhammad s.a.w.

Doakan impian saya tercapai dan bisnes Shaklee saya makin berkembang. Amiinnn.

#tsunamishaklee
#ireachtravel

Tuesday, 6 June 2017

Motivasi Ramadhan Bagi Pengedar Shaklee Ampang

Ramadhan hari yang ke 11.

Sudah habis 1/3 Ramadhan ditunaikan oleh umat Islam tahun ni kan. Alhamdulilah masih lagi diberi peluang oleh Allah untuk grab apa sahaja tawaran pahala pada bulan ni.

Ramadhan mendidik jiwa untuk bersabar. Sabar dalam apa sahaja keadaan. Bukan setakat menahan lapar dan dahaga.

Sabar dengan karenah customer yang tanya macam macam tapi tak jadi beli produk kita.  Pikir positif yang kita masih lagi belum mahir nak yakinkan kebaikan produk Shaklee.

Sabar dengan HQ shaklee yang hot item produk sentiasa habis stok. Pastu nak top up ambik masa agak lama. Pikir positif yang stok baru akan lebih fresh dan sedap.

Sabar dengan ruang masa yang amat terhad. Balik kerja merempuh jem dan berkejar kejar cari makanan berbuka untuk keluarga. Pikir positif yang kita masih belum mahir menguruskan masa.

Indahnya berniaga seiring dengan bulan Ramadhan bulan istimewa. Keyakinan tentang indahnya rezeki yang akan Allah kasi dengan syarat mintak sungguh sungguh. Usaha dan perbuatan mesti seiring.

Selamat menyambut Ramadhan semua. Moga lagi 2/3 Ramadan yang masih berbaki ini memberi peluang dan ruang untuk kita menambah baikkan apa sahaja ibadat dalam apa sahaja keadaan. Samada dalam keadaan sempit atau keadaan senang.

#pengedarshakleeampang
#pengedarshakleekajang
#tsunamishaklee

Monday, 5 June 2017

Kenapa Perlu Pilih Shaklee

Sekarang ni makin tinggi kesedaran orang ramai akan kepentingan makan supplemen. Tak kisahlah apa sahaja jenama yang diambil. Tapi pilihan saya tentulah supplemen Shaklee.

Kenapa?

Sebab utama adalah kos perubatan yang semakin hari makin tinggi. Daripada sakit datang menjengah, baik kita halau dia siap siap.

Tapi bila dah ambik supplemen tu, dah semak ke akan kesahihah yang supplemen yang diambil boleh membantu meningkatkan taraf kesihatan? Jadi pilihlah supplemen terbaik.

Pernah tak bila makan supplemen tapi tak nampak kesan pun walau dah makan 2-3 tahun. Itu yang kena semak tu. Tak kisahlah supplemen luar negara ke atau supplemen dari tempatan.

Kenapa saya berani katakan pemilihan supplemen Shaklee ni adalah sebagai supplemen yang terbaik di dunia?

Sebab produk Shaklee dihasilkan hasil dari kajian yang menelan belanja berjuta juta dollar. Contohnya Nutriferon dihasilkan selepas kajian selama 40 tahun.

Pulak tu hanya pakar pakar saintis terbaik dunia sahaja yang melakukan kajian terhadap produk shaklee. Barulah bila kita nak makan akan ada rasa yakin pada produk tersebut.

Shaklee juga ada landmark study yang membandingkan keberkesanan produk dengan supplemen jenama lain. Sudah pastilah produk shaklee memberi kesan jangka panjang kepada kesihatan yang lebih baik.

Sambil tu produk shaklee jugak 100% semulajadi, bebas bahan kimia dan dijamin selamat.

Jadi boleh guna produk Shaklee tanpa ragu ragu. Sudah pasti ianya bukan timbang kilo dan buat kat belakang rumah.

#tsunamishaklee

Supplemen Shaklee Tak Merosakkan Buah Pinggang

Pernah dengar tak bila ada orang bagitau makan supplemen banyak banyak boleh merosakkan buah pinggang.

Supplemen Shaklee dikategorikan sebagai makanan sebab ia takde dicampur langsung dengan bahan kimia dan bahan sintetik. Bila makan lebih, takkan bagi mudarat  pada buah pinggang. Bukan macam ubat.

Ubat tempat kumuhnya pada buah pinggang. Makanan tempat prosesnya kat perut dan buang ikut najis. Ada beza kan.

Jadi jangan risau kalau nak makan supplemen shaklee banyak banyak. Insya Allah buah pinggang tak rosak.

Cuba tengok video kat bawah camne customer shaklee ni makan dah 27 tahun dan masih sihat walafiat. Kalau nak rosak, mesti dah lama kena kan.

#tsunamishaklee

Pernah dengar tak bila ada orang bagitau makan supplemen banyak banyak boleh merosakkan buah pinggang.

Supplemen Shaklee dikategorikan sebagai makanan sebab ia takde dicampur langsung dengan bahan kimia dan bahan sintetik. Bila makan lebih, takkan bagi mudarat  pada buah pinggang. Bukan macam ubat.

Ubat tempat kumuhnya pada buah pinggang. Makanan tempat prosesnya kat perut dan buang ikut najis. Ada beza kan.

Jadi jangan risau kalau nak makan supplemen shaklee banyak banyak.

Cuba tengok video kat bawah camne customer shaklee ni makan dah 27 tahun dan masih sihat walafiat. Kalau nak rosak, mesti dah lama kena kan.

#tsunamishaklee

 https://youtu.be/QWrJYDzuOgY

Saturday, 3 June 2017

Landmark Study Shaklee

Landmark Study Shaklee.

Shaklee sanggup melaburkan ratusan jutaan ringgit untuk tujuan ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan produk kesihatan mereka.

Apa benda landmark study ni dan kenapa landmark study penting?



Ia adalah kajian klinikal dengan kerjasama pakar pakar penyelidik dari University of California Berkely untuk membuat perbandingan diantara pengguna Shaklee, pengguna vitamin lain dan mereka yang tidak mengambil vitamin.

Maknanya ia dilakukan oleh pihak ke 3. Jadi jangan cakap Shaklee syok sendiri ye. Kalau keputusan tak memihak pada Shaklee pun, result tetap akan dikeluarkan.

Banyak faktor yang diambil kira sebagai responden kajian mereka. Antaranya responden tersebut mestilah menggunakan vitamin yang melebihi 20 tahun. Diulang guna lebih 20 tahun. Bukannya responden berumur 20 tahun.

Kenapa guna lebih 20 tahun? Sebab penyakit mengambil masa 10-30 tahun untuk membentuk di dalam badan manusia.

Dan sudah pasti result menunjukkan pengguna shaklee mempunyai kesihatan yang sangat baik berbanding dengan yg mengambil vitamin jenama lain. Apa taknya..dah memang dibuat dari bahan semulajadi yang terbaik.

Takde perasa tiruan, takde pemanis tiruan, tiada bahan kimia dan yang penting ianya tidak diuji pada haiwan. Nak suruh manusia makan, dok uji pada tikus, arnab tu apehal kan.

Kena ingat ye..makan vitamin dah bagus untuk kesihatan. TAPI kalau ambil vitamin yang salah adalah lebih buruk kesannya dari yg tak ambik vitamin..

Bagi yang sangat mementingkan kualiti kesihatan, selidik dulu sebelum consume vitamin. Pastikan yang ada Landmark study dan klinikal research, baru beli tau.

Robayah-012 9279307

#tsunamishaklee

Friday, 2 June 2017

Impian Seorang Pengedar Shaklee Ampang

Impian

Korang ada impian tak? Selalunya letak impian tu yang jenis biasa biasa ke atau jenis luar biasa. Alaaa bukan kena bayar pun.

Impian ni jarang orang ambik kisah, sebab suka follow with the flow. Kalau jenis makan gaji, dah boleh kira setahun boleh kumpul duit banyak mana. Contohnya kalau nak beli kereta, jenis apa yang setaraf dengan gaji. Sebab tu impian jadi biasa biasa je.


Sebenarnya dari impianlah ia akan jadi kenyataan. Semua fokus kita akan kearah camne nak jadikan impian jadi kenyataan. Jadi kenalah letak impian yang luar biasa tapi realistik lah.

Katakanlah sekarang, katakanlah ye. Ini maksudnya belum ada lagi la sekarang πŸ˜‚πŸ˜‚. Katakanlah saya ada RM1 juta sekarang. Apa saya buat. RM1 juta tak banyak ye sebenarnya.

Jom saya list down kan impian saya kalau saya ada RM 1 juta sekarang.

Paling utama sekali saya akan langsaikan dulu semua hutang. Itu yang top priority dalam hidup. Nak hidup dalam keadaan bebas hutang. Tak perlu fikir setiap bulan kena cari duit semata mata nak bayar hutang bank. Inilah kejayaan terbesar jika dapat langsaikan dalam masa terdekat.

Bila dah tiada hutang, saya dah boleh berhenti kerja. Fokus hanya pada bisnes Shaklee dan keluarga. Ini big why saya.

Saya akan bawak keluarga saya menunaikan umrah. Lama sangat dah nak pergi ni tapi sebabkan kekangan masa, sentiasa tertangguh.

Simpanan kena ada untuk pelajaran anak anak dan hari tua. Tak boleh membazir tak tentu hala. Nak renovate rumah ke, nak tukar kereta ke, itu kemudian kira.

Reservekan juga sebagai modal busines. Jangan ingat berniaga Shaklee ni tak perlu modal. Banyak atau sikit ikut kemampuan masing masing.

Saya suka simpan stok sebab pelanggan shaklee tak suka menunggu nak dapat barang. Takde lah sampai satu gudang. Bila nak barang tu, dan dan tu jugak nak suruh cod. Banyak kali saya terlepas customer sebab kes macam ni. Jadi saya akan make sure setiap item produk shaklee yang top 10 tu ada dalam simpanan sentiasa.

Nampak macam biasa biasa kan. Tapi saya tau inilah impian jangka masa pendek semua orang jika ada RM1 juta sekarang.

Jom pasni kita berimpian untuk jangka masa panjang pulak. Ingat ye. Impian tak perlu di bayar tapi kena realistik. Jadi kena tetapkan impian yang luar biasa tau.











Perbezaan Suplemen Shaklee Dan Suplemen Lain

Sekarang ni makin tinggi kesedaran orang ramai akan kepentingan makan supplemen. Tak kisahlah apa sahaja jenama yang diambil.

Kenapa?

Sebab utama adalah kos perubatan yang semakin hari makin tinggi. Daripada sakit datang menjengah, baik kita halau dia siap siap.

Tapi bila dah ambik supplemen tu, dah semak ke akan kesahihah yang supplemen yang diambil boleh membantu meningkatkan taraf kesihatan?

Pernah tak bila makan supplemen tapi tak nampak kesan pun walau dah makan 2-3 tahun. Itu yang kena semak tu. Tak kisahlah supplemen luar negara ke atau supplemen dari tempatan.

Kenapa saya berani katakan supplemen Shaklee ni adalah yang terbaik di dunia?

Sebab produk Shaklee dihasilkan hasil dari kajian yang menelan belanja berjuta juta dollar. Contohnya Nutriferon dihasilkan selepas kajian selama 40 tahun.

Pulak tu hanya pakar pakar saintis terbaik dunia sahaja yang melakukan kajian terhadap produk shaklee. Barulah bila kita nak makan akan ada rasa yakin pada produk tersebut.

Shaklee juga ada landmark study yang membandingkan keberkesanan produk dengan supplemen jenama lain. Sudah pastilah produk shaklee memberi kesan jangka panjang kepada kesihatan yang lebih baik.

Sambil tu produk shaklee jugak 100% semulajadi, bebas bahan kimia dan dijamin selamat.

Jadi boleh guna produk Shaklee tanpa ragu ragu. Sudah pasti ianya bukan timbang kilo dan buat kat belakang rumah.

#tsunamishaklee

Thursday, 1 June 2017

Kenapa Saya Berbisnes

Kenapa saya berbisnes?

Orang selalu tegur saya tak cukup lagi ke gaji tiap tiap bulan dapat? Duit banyak banyak nak buat apa? Gaji bulan lepas tak luak lagi tu..

Dah lali telinga ni menadah suara rakan rakan.

Kenapa ya saya berbisness? Ianya bermula bila saya dah mula rasa stress bekerja makan gaji. Jemu pun ada dengan suasana kat opis. 17 tahun sudah. Dan big why saya adalah anak anak.

2 tahun lepas saya tetapkan matlamat untuk berhijrah. 2 tahun je saya bagi masa kat diri saya untuk bersedia. Dan ini adalah tahun kedua.

Maka saya perlu kukuhkan dulu status kewangan saya. Tak mahu bila dah berhijrah, takde income masuk. Sesak jugak tu bila dah biasa pegang duit sendiri kan.

Pulak tu bila tengok master master shaklee lain kerjanya pergi travel je, sapa tak geram. Posing sana, posing sini. Siap kepal kepal snow lagi. Hish..memang sungguh terinspirasi nak follow dia orang ni..

Nak berjaya bukan mudah. Tapi kalau tak berusaha lagi susah. Yang penting penuhkan ilmu di dada. Biar jadi SID yang berilmu. Bukan asal boleh jual je. Bahaya ni.

#tsunamishaklee