Monday, 19 February 2018

Cara Legakan Bengkak Susu



Cara nak legakan bengkak susu.

Dah lah sakit bersalin belum habis, ditambah pulak sakit berdenyut denyut bengkak susu. Sampai boleh demam pun ada. Si baby merengek rengek sebab minum susu tak puas.


Ini biasa berlaku pada ibu ibu yang baru lepas bersalin dan masih dalam pantang. Ada banyak cara tradisional boleh digunakan untuk membantu baikkan bengkak susu. Salah satunya dengan menekap kubis pada payudara si ibu. Tapi kena ingat ye, kadang kadang memang boleh baik, tapi datang dengan pakej susu kurang sekali. Jenuh jugak tu.


Apa yang boleh dilakukan bila terjadinya bengkak susu? Kena fikir positif ye. Payudara bengkak  kerana kita sedang menghasilkan susu untuk bagi kat baby kita.

Antara yang boleh dibuat apabila berlakunya bengkak susu ialah:


1. Pilih coli yang sesuai yang boleh menyokong payudara korang. Jangan pilih yang ketat. Makin sakit nanti.

2. Susukan baby dengan kerap iaitu 2-3 jam sekali. Kejutkan baby jika dia tengah tido. Pastikan baby menyusu pada kedua dua belah payudara. Kena gilir gilir tukar ye.

3. Pastikan baby melekap mulutnya dengan penuh pada areola iaitu kawasan puting yang gelap tu. Untuk memudahkan proses penyusuan dan susu keluar dengan mudah, tekapkan tuala panas pada dada atau mandi dengan air suam.

4. Jika susu terlampau penuh dan baby pun dah kenyang selepas disusukan, gunakan pam untuk mengeluarkan lebihan susu tersebut. Jangan biarkan terlalu lama pada payudara. 

5. Semasa baby tengah meyusu, urutkan payudara secara perlahan lahan. ini untuk melancarkan lagi proses pengaliran susu.

6. Jika tak tahan sakit, ambik ubat penahan sakit seperti yang disarankan oleh doktor.

7. Kena sabar banyak banyak dengan proses penyusuan dan bengkak susu ini. Ianya akan berlalu dengan cepat bila kita berfikir secara positif okay.


Jika semua diatas telah dibuat tapi masih lagi belum dapat selesaikan masalah bengkak susu, kena cuba makan Lecithin dan jugak Garlic untuk membantu melegakan bengkak susu korang.




Sunday, 18 February 2018

Susah Nak Membuang?



Susah Nak Membuang?

Dengan bahasa mudah kita panggil sembelit?  Ia dikatakan sembelit bila proses membuang air besar kurang dari 3 kali seminggu.

Sembelit membuatkan pengidap rasa tak puas bila buang air besar dan perut membuncit.

Macam mana sembelit terjadi?

Antara punca terjadinya sembelit ialah:

1. Mengabaikan apabila datang isyarat nak buang air besar. Dok tahan tahan lepas tu rasa nak membuang hilang.

2. Kurang minum air

3. Kurang makan makanan yang tinggi fibre seperti buah dan sayuran.

Kesan dari sembelit

Sembelit boleh menyebabkan toksin tidak boleh dikeluarkan dari badan secara cekap. Najis yang keras akan melekat pada dinding usus besar dan meyebabkan usus tersumbat.

Dan disinilah bermulanya penyakit datang. Pernah dengar tak kata kata 'semua penyakit bermula dari perut'.

Ia bukan sahaja akan menyebabkan kanser kolon, tetapi jugak kanser kepada lain lain anggota badan.  Ini disebabkan toksin yang tidak dapat dikeluarkan dengan cekap telah mengitari seluruh badan. Sangat menakutkan.

Cara mengatasi masalah sembelit

Cara yang paling biasa dilakukan ialah:

1. Perbanyakkan makan buah buahan dan jugak sayuran hijau.

2. Minum air putih 3 liter sehari untuk membuang segala toksin dalam badan dan jugak untuk memudahkan proses pembuangan.


Paling mudah yang boleh korang lakukan ialah mengambil Set Sembelit Shaklee. Saya akan ajar cara pemakanan yang betul sehingga masalah sembelit korang boleh dihapuskan sepenuhnya.




Cara Mengatasi Masalah Kebas

Korang ada masalah kebas kebas kat kaki, tangan dan seluruh badan?


Bila umur dah meninngkat, macam macam penyakit suka la hinggap kat badan. Kadang kadang rasa kaki kebas dan menyucuk bila bangun dari tidur. Sampaikan kena berjengkit jengkit bila nak menapak.

Badan pulak rasa sakit sakit kat sendi, lenguh, berat semacam. Lutut pulak dah macam tertanggal skru. sampai berbunyi pun hado.

Jom saya kongsikan cara nak hilangkan kebas dengan guna cara tradisional.

BAHAN BAHAN:
Halba
Halia
Serai

Caranya mudah je. Didihkan semuanya dengan 3 gelas air dan angkat. Pastu masukkan sedikit air asam jawa. Rasa masam masam tu yang sedap. Jadikan amalan seharian, minum masa suam.

Tapi ada lagi cara yang paling mudah iaitu makan supplemen.


Tak perlu nak rebus bagai dah.
Hanya dengan Vivix, Omega Guard, B Complex dan Ostematrix. Insya Allah masalah kebas kebas dapat dihilangkan.

Meh hubungi saya untuk penerangan lanjut dan cara pemakanan supplemen yang betul.


Friday, 12 January 2018

Rawat Gastrik Dengan Shaklee

Perut pedih mencucuk cucuk. Serba tak kena. Kalau yang teruk tu, sampai muntah muntah pun ada.

Nak sumbat apa makanan pun tak boleh. Semua keluar balik.

Ingat ye, gastrik kronik boleh membawa kepada kanser perut. Kita ingat kan gastrik biasa. Jadi tahan tahan sakit camtu je.

Kena rawat cepat cepat, jangan sampai melarat.

Memangla orang cakap alaaa gastrik je kot. Apa yang risau sangat.

Pernah seorang customer saya belikan vivix untuk abangnya. Mula mula tu symptom nya seperti gastrik.

Bila dah muntah tak berhenti, ke hospital dah disahkan kanser usus tahap 4. Bila dah tahap camni, semuanya agak terlambat tapi si adik tetap tak mengalah.

Semuanya sebab ambik mudah pasal kesihatan.

Jadi, jaga jaga dengan tahap kesihatan masing masing ye.

#PengedarShakleeAmpang
#PengedarShakleeKajang
#Glorious


Vivix untuk kecergasan

Bila dah tukar profession ni, memang tak terkejar kejar. Sehari 4 set keluar masuk rumah.

Dengan urusan kerja rumah, dengan urusan bisness online lagi.

Apa lagi. Telan vivix lah. Tau tau je saya ni rasa tenaga dah makin berkurang, mental fizikal semua kena perfect.

Setiap hari sesudu cukup untuk tenaga kekal cergas sepanjang hari.

Nasib baik ada vivix. Saya suka saya suka.

#PengedarShakleeAmpang
#PengedarShakleeKajang
#Glorious



Set Keperluan Harian Shaklee

Semasa badan masih muda dan gagah perkasa, kita yakin tak perlu makan apa apa supplemen. Sihat, takde penyakit.

Bila umur makin meningkat, mula la sakit lutut, lemah lesu badan, dah dapat penyakit popular pulak tu. Dulu orang gelarkan 3 serangkai. Sekarang ni dah boleh tukar jadi 4 serangkai.

Jangan mendabik dada kalau kesihatan tak mampu nak jaga.

Kesihatan memang kena jaga dari awal lagi. Proses yang sangat penting dan wajib buat ialah jaga makan, bersenam dan makan supplemen.

Dengan faktor bahan mentah yang tak berapa original, semuanya pakai cucuk sebab nak cepat besar, sayur pulak kena sembur dengan pestaside. Ulat pun takmo makan sayur tu. Kita pulak yang dok membahamnya.


Jadi amat perlulah ada set keperluan harian ni nak tutup lompong nutrisi kat badan korang tu.

Sunday, 3 December 2017

Sebab Makan Vitamin Masa Muda

Umur makin meningkat, badan rasa makin lesu. Tulang ke arah mereput agaknya.

Ya memang ianya faktor umur. Tapi pernah kan kita dengar umur 30an 40 an dah start kena osteoporosis. Saya la tu last year check tulang masa ada health check up kat opis😭😭😭.

Bila dikenang semula, saya tak suka minum susu, tak suka makan vitamin, kurang makan sayur, kurang minum air masak.

Sekarang baru terhegeh hegeh nak makan vitamin.

Korang rasa patut ke tak makan vitamin masa umur muda maknanya mula makan bila umur 18 tahun.

Memang patut sangat kan.

Dengan faktor pemakanan yang tak sihat. Contoh paling senang suka sangat makan fast food. Cepat dan sedap.

Saya setuju cepat dan sedap tu tapi bila kerap sangat makan, memang amat tak bagus. Fast food ni salah satu ejen penyebab kanser ye.

Lagi satu faktor persekitaran dengan udara yang kurang bersih. Asap kenderaan, debu semua tu bila disedut, semua melekat dalam badan.

Dengan faktor faktor tu semua, lompong lompong nutrisi dalam badan perlu kita tampung dengan segera.

Jadi memang patutkan kita makan vitamin masa umur muda.

Jadi saya boleh kata #sangatpatut

#TRIAngelsWaves
#Road2Infinity
#Glorious