Friday, 2 November 2018

Cara Mendidik Anak Dengan Betul

Anak penyambung kasih ibu ayah. Dan jugak amanah yang Allah telah bagi pada kita untuk dididik ikut acuan yang Allah telah tetapkan.

Alangkah gembira hati bila dikurniakan anak yang bijak, soleh, mendengar kata ikut seperti yang kita impikan. Tapi tak semua diberi Allah seperti apa yang kita nak kan.

Bila ada anak ni, macam macam ragam, macam macam perangai yang menguji kesabaran ibu ayah.

Mendidik anak dizaman sekarang dah tak sama dengan zaman didikan ibu ayah pada kita dulu. Dan kita jugak dah tak berapa boleh guna pakai cara yang sama pada dia orang ni. Tak lut.

Untuk menambah ilmu kekeluargaan, saya suka sangat follow pakar pakar parenting kat fb dan jugak telegram. Banyak ilmu yang depa kongsi untuk kita aplikasikan. Bukan sahaja pada anak anak, tapi jugak untuk kita kawal emosi sebagai ibu ayah.

Antara pakar yang saya suka cedok ilmu ialah Dr Taufik Razif, Ibu Rose dan Dr Siti Ujila Masuri. Best sangat depa ni.

Korang wajib juga follow depa ni. Walaupun korang masih belum dikurniakan anak atau takde masalah dengan anak anak, boleh aje cedok ilmu yang sangat berguna ni. Menambah ilmu tu bukan merugikan pun kan.

Moga Allah kurniakan kita kesabaran dalam mendidik anak anak.

#TRIAngelsWorkshop


Thursday, 11 October 2018

Cara Kawal Gula Dalam Darah Untuk GDM

Hari ni nak kongsi macam mana saya kontrol gula dalam darah saya masa mengandung ni. Ni untuk omak omak yang mengandung dan jugak yang tak mengandung pun boleh ikut. Panjang sikit ye.

Saya disahkan ada GDM (Gestational Diabetes Mellitus) pada  16 Ogos 2018, masa tu kandungan dalam 6 bulan.

Masa minum air gula tu, bacaan dalam 9.8. Tinggi sungguh. Terkejut pun ada sebab saya bukan penggemar makanan dan minuman manis. Untuk orang mengandung, bacaan tak boleh lebih dari 6.5.

Salah satu sebab ialah faktor umur dan juga berat badan sekarang.

Bila jumpa Dr Sakinah (APSH), apa lagi memang kena sound direct la. Apa kesan kesan pada baby, apa kesan pada saya selepas bersalin jika paras gula masih belum dapat dikawal.

Maka bermulalah rutin check gula sendiri setiap hari sebanyak 3 kali. Ikutkan jari ni, memang sedihla. Lepas tengok jari telunjuk kanan dah takde ruang nak cucuk, pindah ke jari kiri pulak😭😭.

Tapi yang paling terkesan bila Dr Sakinah bagitau risiko yang paling tinggi ialah stillbirth iaitu anak meninggal dalam perut pada akhir kehamilan. Memang sangat risau. Pulak tu takut nak cucuk insulin pun ye jugak.

Bila dah start kena diet ni, saya banyak try and error. Nasik hanya makan suku, protein suku, sayur separuh pinggan.

Elakkan ambil kentang, roti putih, carrot, air bergula, kuih muih yang manis. Roti canai dan roti telur memang saya haramkan terus buat masa ni.

Setiap pagi saya akan makan nasik sebab pernah saya makan roti whole meal 2-3 keping dengan tuna, tapi gula naik lebih dari 7 dan perut tak tahan lapar. Jadi saya akan makan nasik juga pada waktu pagi.

Tengahari pun sama masih lagi suku suku separuh. Petang bila lapar, saya akan makan apple sebijik. Alhamdulillah boleh alas perut dan tahan hingga tunggu untuk dinner. Saya pernah cuba makan buah prune dan anggur, gula naik mencanak. Jadi tak sesuai untuk saya. Kuih muih pun saya elak terus.

Dinner pun nasik jugak tapi masih suku suku separuh.

Saya masih lagi minum air teh tapi tanpa gula. Dan setiap masa akan minum air masak.

Sayur biasanya saya akan buat sup sayur bayam atau sawi. Kalau nak sedap, saya lebihkan cili api dan juga lada hitam. Memang kenyang sebenarnya bila makan sayur lebih ni.

Bila dah sebulan lebih saya kawal cara makan, berat masa mengandung turun sikit dan badan tak lesu. Tekanan darah pun dah cantik.  Bacaan gula saya pun jarang jarang melepasi bacaan 6.

Saya jugak amalkan makan supplemen semasa mengandung ni. Vitamin C, B Complex, Omega, Kalsium (ostematrix untuk elakkan kejang). Dan doktor juga bekalkan Obimin.

Selasa lepas 9 Oktober 2018, ada saya appointment dengan Dr Sakinah untuk consult pasal kes GDM saya ni. Hasilnya saya dah tak perlu jumpa beliau dalam masa terdekat. Tarikh yang diberikan untuk jumpa semula ialah tahun depan. TAHUN DEPAN ye. Bulan 9, 2019.

Kenapa? Sebab beliau puas hati dengan cara saya kawal paras gula dalam darah. Caranya seperti yang saya bagitau kat atas.

Memang nampak seksa sikit. Banyak benda tak boleh makan. Tapi bila pikir kesan pada baby dan kesan pada diri sendiri pada masa akan datang, itu yang lebih utama dari nak memuaskan nafsu perut.

Moga korang pun boleh jugak buat macam saya ye. Insya Allah dipermudahkan.


Thursday, 16 August 2018

Vivix VS Vertigo

Bangun je dari tido, celik mata rasa bilik berpusing pusing. Ingat gempa bumi ke apa.
Cuba bangun berdiri tapi badan jadi senget bergerak ke tepi.

Rasa nak muntah tu jangan citelah. Pejam celik, pejam celik. Gosok mata kot kot mata ada masalah. Haa sudah.

Alihnya baring lagi sekali dan cuba pejam mata. Ya Allah, pejam mata pun rasa berpusing pusing.

Itulah pengalaman saya bila kena vertigo. Agak kerap jugak kena. 2 bulan sekali mungkin. Dan selalu akan dpt mc 2-3 hari.

Tapi bila dah amalkan vivix secara konsisten, memang virtigo dah tak berani jengah. Alhamdulillah dah berjodoh dengan vivix ni. Syukur.

Korang kalau ada masalah yang sama, boleh ikhtiar dengan vivix ye.

Promosi Vivix August 2018

Kepada peminat vivix dan jugak yang baru nak mengenali vivi shaklee. Bulan ni ada promotion maha best dari Shaklee tau.

Promotionnya, beli vivix dan dapat vivix percuma.

Ehhh tak percaya? Betulla. Tak tipu. Tipu masuk neraka tau. Bukan sesat je masuk neraka.😉

Promotion yang best ni, wajib beli 6 botol vivix. Maka korang akan dapat:

1. Percuma sebotol vivix (bernilai rm475 tau)
2. Percuma keahlian shaklee ( bernilai rm65)
3. Cash bonus bernilai rm250.

Haaa memang menangis tak berlagu la kalau terlepas yang ni.

Ehh banyak sangat nak beli 6 botol? Apa susah. Kongsilah dengan kawan kawan, hadiahkan kat mak ayah, kongsi dengan adik beradik. Dah ada idea kan nak buat camne.

Apa lagi, contact hakak sekarang juga.

#ProjectByTRi
#Road2Infinity