Sunday, 8 January 2017

Collagen Shaklee dan ESP

Ada beza ke collagen shaklee dan esp shaklee ni?

Selalu kalau tengok sharing, kedua duanya boleh buat kulit jadi cantik. Kenapa pulak perlu lagi collagen.  Collagen kan terbina dari protein. Dah minum Esp cukuplah kan proteinnya.

Meh nak share sikit pasal collagen dulu. Collagen shaklee ini adalah collagen tulen yang bermutu tinggi yang diekstrak dari sisik ikan merah. Collagen shaklee juga adalah sangat rendah dalam berat molekular, sekitar 1,000 dalton. Ianya bermaksud tersangat mudah diserap oleh tubuh badan kita.

Collagen shaklee adalah protein istimewa sebab ianya berfungsi untuk membina dan memperbaiki bahagian penting pada badan seperti kuku, kulit, mata, sendi, otot. Kalau collagen dah kurang jadilah macam macam sakit datang.Manakala esp adalah minuman protein yang diperbuat dari tumbuhan iaitu soya. Esp berfungsi untuk supply amino asid kepada badan kita  Barulah bina macam macam benda termasuk hormon, enzymes dan juga sel. Ia bermaksud protein dalam badan dipecahkan jadi amino asid.

Dengan kata mudah, collagen terbina dari protein. Protein terbina dari amino asid.

Nampak ianya saling memerlukan antara satu sama lain. Kalau protein tak cukup, camne collagen nak bekerja secara optimum.

Nak kesan yang paling optimum, perlu ada esp untuk membantu pembentukan collagen. Barulah hasilnya kebabom.